Vaření s panem Eichnerem

20. listopadu jsme v klubu aktivního stáří opět vařili s panem Eichnerem a jeho kamarádem panem Michalem. Abyste si mohli podobné menu připravit, máme pro vás recepty:

Studený předkrm – matjesový chlebíček

Polévka – Kaldon

Hlavní jídlo – Bejlík z krůty, polenta s petrželkou a paprikou

Moučník – dyňové řezy

Matjesový chlebíček – 5 porcí – drobně posekáme 150 g matjesa, přidáme 100 g kaparů, 2 ks posekaných vajíček natvrdo, 100 g nastrouhaných brambor vařených, ochutíme drceným pepřem a nakonec vmícháme 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany. Mažeme na chlebíčky a zdobíme snítkou kopru a kouskem rajčátka

Kaldon – 800 g drůbků, kořenová zelenina 220 g, nudle široké, nebo domácí 100 g, sůl, muškátový květ, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, malá cibule, žloutek, lžíce másla na zjemnění, mléko 200 ml, petrželová nať

Dáme vařit drůbky do oselené vody s cibulí. Měkké vyjmeme, obereme, pokrájíme. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, zavaříme. Přidáme drobně nakrájenou zeleninu, povaříme 10 minut. Potom vložíme nudle zavaříme 10 minut. Ochutíme muškátovým květem. Nakonec vlijeme mléko, zavaříme, přidáme kousek syrového másla a vložíme pokrájené drůbky

Bejlík z krůty 5 porcí – 500-750 g krůtích prsou, 8 stroužků česneku, 150 g slaniny, 1 ks cibule, lžička hl mouky, 100 g másla, lžíce oleje, sůl, drcený pepř

Krůtí prsa prošpikujeme slaninou a česnekem. Posolíme, posypeme drceným pepřem. Na pekáči rozpustíme olej, přidáme nakrájenou cibuli, poklademe máslem a mírně podlité vodou pečeme. Při pečení obracíme. Měkké maso vyjmeme, zabalíme do alobalu. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vodou. Provaříme, a nakonec dáme do šťávy kousek másla.

Polenta – polentu připravíme dle návodu. Do vařící vody vsypeme polentu, osolíme a mícháme 10 minut. Do uvařené polenty vmícháme nakrájenou listovou petržel. Rozprostřeme na plech vrstvu asi 4 cm vysokou. Necháme vychladnout, krájíme, nebo vykrajujeme a můžeme opéci, nebo ohřát. Podáváme jako přílohu.

Dyňové řezy: těsto na plech – 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka,130 g másla nebo Héry máslové, 1 vejce, ½ prášku do pečiva     Náplň – 700 g dýně hokaido, 1 vanilkový cukr, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 ks vanilkový pudink, drcený hřebíček, skořice,            pečeme při 180° 30 minut

Těsto – všechny suroviny smícháme a těsto propracujeme. Zabalíme do folie a necháme půl hodiny odpočinout.